První kojení, první příkrmy, první pořádné jídlo. Prakticky každého rodiče čeká chvíle, kdy se rozhoduje, co tomu svému drobečkovi dá. Že už je vaše dítě větší, kaším odzvonilo a vy si lámete hlavu s tím, co uvařit tentokrát? Mrkněte níž a třeba se inspirujete.
Snižuje cholesterol, je bohatá na vitamíny A, B a C, předchází zácpě. A taky chrání zrak a obsahuje betakaroten. Řeč je samozřejmě o mrkvi, kterou mnoho dětí důvěrně zná už od prvních příkrmů. Do jejich (a ostatně i našeho) jídelníčku ji ale můžeme zařazovat směle dál i poté, co už naše ratolesti příkrmům odrostly. Níže vám přinášíme 3 tipy na chutné recepty s touto oblíbenou kořenovou zeleninou.
Dýňovo-mrkvová polévka Polévky jsou nejen během chladného počasí vzpruhou pro každého z nás. Naučit děti na polévky je samozřejmě také dobrý krok v okamžiku, kdy je čeká nástup do mateřské školy.
Obědy a svačinky v mateřinkách jsou, jak si možná i my sami pamatujeme, postavené na polévkách. V těsném závěsu za nimi jsou pomazánky, o kterých budeme mluvit za chvíli. Tu správnou atmosféru může do našich domovů vnést třeba vůně takové dýňovo-mrkvové polévky. Jak na ni? Potřebovat budeme:
- 3 mrkve
- 2 brambory
- 1 menší dýni hokaido
- 1 cibuli
- 30 g másla
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- himalájskou sůl
- semínka (lněná, sezamová, dýňová, chia)
- rozmarýn
Začneme s dýní, kterou umyjeme, očistíme a rozkrojíme. Odstraníme dužinu se semínky a dýni (včetně slupky) nakrájíme na malé kostky. Následně si nakrájíme i mrkev, brambory a cibuli. Na rozehřátém másle a olivovém oleji si orestujeme cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme dýni s bramborami, lehce osolíme a zalijeme vodou. Množství vody je tak akorát v okamžiku, kdy je zelenina zcela ponořená.
Zeleninu vaříme až do změknutí. Poté ji rozmixujeme a podle chuti osolíme. Při podávání můžeme přidat různá semínka či bylinky. U těch musíme ale myslet na to, že dětské trávení je o něco citlivější než naše. Vhodnou variantou je třeba rozmarýn. Mimo jiné je známý díky své schopnosti podpořit správnou činnost jater.
Mrkvová pomazánka Jak už jsme vzpomenuli výše, pomazánky jsou velice častou součástí svačinek nejen v mateřských školách. Mnoho rodičů na nich vyrostlo, a proto se snaží je zařadit i do jídelníčku svých ratolestí. Jejich výroba nezabere moc času, můžeme při ní popustit uzdu své fantazii a v neposlední řadě nám můžou pomoci právě i děti. Rychlovkou, která je zdravá a současně chutná, je mrkvová pomazánka. Není problém ji stihnout za pár minut a děti ji budou milovat. Připravíme si:
- 5 středně velkých mrkví
- 100 g Lučiny
- Citron
- Sůl a pepř
Mrkev ostrouháme a omyjeme. Nastrouháme ji najemno, přidáme několik kapek citronu, špetku soli a pepře a Lučinu. Vše smícháme a můžeme podávat s pečivem.
Mrkvové šátečky Co by to bylo za recepty, kdybychom mezi nimi nenašli alespoň něco sladkého? Děti mají většinou sladké rády, radost ale určitě uděláte i ostatním členům rodiny. Při chladných večerech není ostatně nic příjemnějšího, než se zachumlat do teplé deky, uvařit si třeba kakao nebo čaj a zakousnout se do něčeho sladkého. Naši mrkvovou jízdu tak zakončíme mrkvovými šátečky. Na pečení potřebujeme:
- 300 g mrkve
- 150 g másla
- 350 g hladké mouky
- 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
- 80 až 100 ml mléka
- Citronovou kůru (z ½ citronu)
- 1 vejce
Náplň: Med, povidla, marmeládu, tvaroh… Každý podle své chuti 😊
Mrkev ostrouháme a omyjeme. Poté ji nastrouháme najemno, přidáme povolené máslo, citron a mléko. Vše promícháme a postupně přidáme mouku a cukr. Zpracujeme těsto, zabalíme je do potravinové folie a necháme hodinu odpočinout v lednici. Po vytažení těsto rozvalujeme na kulaté pláty, které rozkrajujeme na trojúhelníčky. Na každý trojúhelníček dáme náplň a od širší části motáme. Dáváme při tom pozor, aby nám náplň nevytékala ven.
Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 200 °C pečeme dozlatova (cca 20-30 minut). Po dopečení můžeme posypat moučkovým cukrem.